31 Ocak 2012 Salı

SODALI AÇMA

    Sevmeyenimiz yoktur herhalde açmayı,poğaçayı....Benim çocuklarımda çok sever.Bu karlı ,herkesin evde olduğu günü fırsat bilerek yine sevdiğimiz bir tarifi sizinle paylaşmak istedim.Tarifini Müge Hanım'ın sitesinden aldığım açmanın detayları şöyleeee.
   
   Malzemeler
 1 su bardağı ılık süt
 1 paket instant maya
 2,5 yemek kaşığı silme toz şeker
 1/2 su bardağı sıvıyağ 
 100 gr.erimiş tereyağ
 1 şişe oda sıcaklığındaki soda 
 1 tatlı kaşığı tuz
 4-5 bardak un
 arzuya göre mahlep


HAZIRLANIŞI
  Ilık süt,şeker ve mayayı bir yoğurma kabına alıp biraz karıştırın.Üzerini bir kapakla kapatıp 10 dk. kadar bekleyin. Sıvı yağı ve tereyağını ekleyip biraz daha karıştırın.Sodayı ve tuzu da ilave edip tekrar karıştırın.Unu eleyin, elenmiş olan unu yavaş yavaş ilave edip yumuşak ama ele yapışmayacak kıvamda hamur elde edin.Mahlebi bu aşamada ekleyebilirsiniz.Hamurun üzerini örtüp bir saat mayalanması için sıcak bir yere bırakın.Bir saat sonra hamuru çok güzel kabarmış olarak bulacaksınız.Hamuru eşit büyüklüklerde koparın elinizle dikdörtgen açın ufak katı yağ parçacıkları koyup rulo yapın.İki ucunu da farklı yönlere çevirip yuvarlayın ve tepsinize dizin.Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ,susam ne arzu ederseniz  serpebilirsiniz.Biraz da tepside mayalanmasını (30dk. kadar)bekleyin.Önceden ısıtılmış fırınınızda 180 derece de altı ve üzerini güzelce kızarıncaya kadar pişiriniz.Afiyet olsun.


  Müge Hanım'a bu  lezzetli tarifi için tekrar teşekkür ediyorum.


5 yorum:

boncuk mutfakta dedi ki...

Bu havalarda ne iyi gider. Sıcacık bir çay hımmm ,eline sağlık canım benim.

SULTANLARIN DÜNYASI dedi ki...

bende çok severim genelde sade tercihimdir ama çok güzl görünüyor ellerine sağlık canım

ASUMAN dedi ki...

AFİYET OLSUN BAYANLAR:))TEŞEKKÜR EDERİM YORUMLARINIZ İÇİN...

Unknown dedi ki...

Çok güzel olmuşlar ellerıne saglık.

eesraaanınblogsesi dedi ki...

Çok güzel gözüküyorlar :) En kısa zamanda yapmaya çalışıcam :)